מחלות מין – אמת או שקר?


בכל הנוגע למחלות מין, יש יותר מידי מידע שגוי העובר מפה לאוזן. בכתבה הבאה ננסה להציג את עיקרי המיתוסים הידועים על מחלות מין ונעמיד דברים על דיוקם.

בשיתוף האתר המוביל בישראל למחלות מין – stdinfo נספר לכם דבר או שניים בנושא חשוב זה.

דבר ראשון- מה זה בכלל מחלת מין?

מחלת מין מוגדרת בתור מחלה זיהומית העוברת לרוב (!!) דרך מגע מיני. מחוללי המחלה מועברים מחולה אחד לשני באמצעות דם, זרע, הפרשות נרתיקיות ו/או נוזלי גוף אחרים. ניתן ללקות במחלת מין גם  בדרך א-מינית. דוגמאות לכך כוללות הדבקה במהלך תהליך הלידה או ההריון, דרך שיתוף במחטים מזוהמות או דרך תרומת דם נגועה.

אם כן, מה הם חלק מהמיתוסים הנפוצים ביותר על מחלות המין?

"במחלות מין חולים רק הומוסקסואלים, בוגדים בבן/בת-הזוג, ואצל משתרמטים". ההצהרה שבמרכאות פשוט שגויה. בעבר, היה שכיח לייחס כל ביטוי של מחלת מין להפקרות מוסרית, ולכן היה נוח לייחס מחלות שכאלו לעוברי עברות מוסר (מי בכלל קובע מה מוסרי ומה לא?….). הנכון הוא שמחלת מין נפוצה מאוד- כגון איידס, נתגלתה לראשונה בעולם המערבי בקרב הומוסקסואלים עקב נטייתם לקיים יחסי מין תכופים עם ריבוי בני-זוג, וכן לקיים יחסי מין לא מוגנים. דפוס פעילות זה יכול להיות נפוץ גם בקרב בוגדים בבן/בת-הזוג וכל אדם המקיים יחסי מין בעת ובעונה אחת עם יותר מבן-זוג מיני אחד, ולכן גם בקרב אוכלוסיה זו ישנה עלייה בשכיחות מחלות מין.

"קיום יחסי מין בבריכה לא יאפשר הדבקות במחלת מין". הכלור במי בריכה או סבון רחצה באמבט אינו מספיק כדי לחטא לחלוטין כל מחולל מחלה על פני העור, כל שכן מחולל מחלה שמועבר באמצעות נוזל גוף שאינו מופרש דרך העור. קיום יחסי מין בסביבה מימית אינו מספק כל הדנה מפני מחלות מין. נקודה.

"אי אפשר ללקות במחלת מין אם מקיימים רק מין אוראלי". נקודה חשובה ביותר בנוגע למחלות מין היא כי בהחלט ניתן ללקות במחלת מין דרך מגע עם נוזלי גוף שונים- כולל זרע, רוק, דם ועוד. לכן, מין אוראלי אינו פותר מהבעיה. בנוסף- ישנם מחוללי מחלה היושבים על איברי המין (כדוגמת הרפס). לכן מגע אוראלי עם איברי מין הנגועים במחוללי מחלת מין עלול להדביק את בן-הזוג המיני עם מחלת מין.

"שימוש בקונדום כפול יגן עלינו מפני מחלות מין כי הגנה כפולה טובה יותר". השימוש בקונדום כפול מגביר את כמות החיכוך שמתרחשת בעת המגע המיני, ובכך גם את הסיכוי שהקונדום יחליק מהפין. המרכז לבקרת מחלות האמריקאי יצא בעבר בהמלצה מפורשת שלא להשתמש בקונדום כפול, גם לא למטרות מניעת הריון.

"שימוש בגלולות ייגן עלי מפני מחלות מין". ממש לא. שימוש בגלולות במקרה הטוב ביותר ייגן מפני הריון, לא מחלות מין. מומלץ להשתמש בעת מגע מיני גם בקונדום וגם בגלולות למנוע הן מחלות מין והן הריון לא רצוי.

"אם אני לא רואה סימנים חיצוניים ברורים על בן-הזוג שלי, הסיכוי שאחלה מחלת מין קלוש". מחשבה זו פשוט אינה נכונה. אי-אפשר בשום דרך ללא בדיקה רפואית מקיפה, כולל בדיקות מעבדה לדעת האם אדם כלשהו חולה במחלת מין כזו או אחרת, או לא. כל שכן, שמחלות רבות באות לידי ביטוי רק זמן רב (שבועות עד שנים) לאחר ההדבקות הראשונית. בתקופה חסרת ביטוי זו בהחלט ניתן עדיין להעביר את המחלה מבלי שנראה שיש אותה. הכי טוב פשוט לשאול את בן-הזוג המיועד או לקיים יחסי מין מוגנים.

מחלות מין הן בעיקר מחלות עם מוניטין רע. כל שנדרש כדי להתשלט עליהן הוא ידיעה, והתנהגות אחראית על ידי בני הזוג. שימוש בקונדום, קיום יחסי מין עם בן/בת-זוג קבוע, ובדיקות רגילות ימנעו ו/או יעזרו בטיפול במחלות מין.

 תהנו והזהרו שם בחוץ.