האם צריכה מתונה של קפה יכולה להקטין את הסיכון לשחמת הכבד? מחקר בדק

שחמת כבד, מחלת כבד קשה, עלולה להתפתח מסיבות שונות. שחמת נגרמת החל מצריכת אלכוהול מוגזמת, דרך כבדהאם צריכה מתונה של קפה יכולה להקטין את הסיכון לשחמת הכבד? מחקר בדק שומני וכלה בדלקת מסיבות אחרות (כגון נגיפים). לאור ממצאים קודמים שרמזו שקפה יכול להועיל לבריאות הכבד, החליטו חוקרים לבדוק באופן מעמיק, האם יש בכך כדי להקטין סיכון לשחמת. ​המחקר בדק כמה קפה כדאי לשתות והאם בכך אפשר להסתפק, או שכדאי להביא בחשבון צעדים נוספים.

האם קפה מועיל לכבד?

שחמת כבד משמעה פגיעה אנושה ביכולת התפקוד שלו, עד לרמה המסכנת חיים. בשלבים מתקדמים של המחלה, הנזק נעשה בלתי הפיך אולם קודם לכן, ניתן במידה מסוימת לשקם אפילו את האזורים הפגועים. החולים נוטים לסבול מעייפות וחולשה, טחול מוגדל, העור נראה צהוב, הגוף נחלש, נוצרות מיימות, בצקות ועוד תסמינים. הדרך הטובה ביותר לשמור על הכבד היא להימנע מהפרזה בצריכת האלכוהול ותזונה נכונה. עם זאת, חוקרים סבורים כי שתיית קפה יכולה להועיל לכבד מבחינה בריאותית, הן מפני שמחמת והן במחלות בעלות רקע אחר.

שתיית קפה נחשבת לבעלת יתרונות בריאותיים שונים, המשקה נחשב למעורר, ממריץ ומשפר מצב רוח. במחקר, שכלל מעל למאה אלף איש והיה מקיף מאוד, נמצא בצורה ברורה שצריכת יותר קפה, מועילה לכבד. לדוגמא, הנבדקים שנהגו לשתות כוס קפה בכל יום עמדו בסיכון נמוך יותר של כ-25 – 30 אחוז מפני שחמת הכבד. אלה שנהגו לשתות שתיים או שלוש כוסות קפה ביום הקטינו את הסיכוי למחלה ב-40 אחוזים אולם נמצא שעליה נוספת הכפילה את השיעור. כלומר, הנבדקים שנהגו לשתות מעל 4 כוסות קפה בכל יום הקטינו את הסיכוי למחלת הכבד בכ-80 אחוזים. בנוסף, הדגישו החוקרים כי נמצאו יתרונות בריאות נוספים, כלומר ההשפעה המיטיבה על הכבד הייתה מעבר לשחמת.

אילו חומרים בתוך הקפה מועילים לכבד?

את המחלה ניתן לזהות על ידי שינויים בגודל הכבד, שינויים במרקם, לעיתים בשינויים בטחול ובכלי דם. ירידה בזרימת הדם, המעידה על פעילות הכבד, מהוה סימן לכך. את מצב הכבד ניתן לזהות בין היתר בבדיקת אולטרסאונד, CT ובדיקות נוספות, שמטרתן להעריך עד כמה חמורה המחלה ואיזה טיפול יידרש.

באמצעות בדיקות לתפקודי מוח, ניתן להעריך את חומרת המחלה שכן שחמת מאופיינת גם על ידי הצטברות רעלים בגוף, שאינם מנוטרלים על ידי הכבד. כלומר רעלים מגיעים דרך הדם אל המוח וזהו סימן לרמת התפקוד הלקויה של הכבד.
החוקרים עדיין חלוקים בדעותיהם, בדבר המרכיבים שבקפה המועילים לכבד. בקפה מצויים מרכיבים רבים, אחד הידועים שבהם הינו הקפאין. ככל הנראה, לא הקפאין הוא שמקטין את הסיכון לשחמת, משום שנמצא שמשקאות אחרים שמכילים קפאין לא משיגים את אותו האפקט. בימים אלה, מתקיימים מחקרים שנועדו להתעמק בזיהוי החומרים האפקטיביים, תוך כדי מציאות הקשר בינם לבין תפקודי כבד.

לא  רק קפה, גם אורח חייים בריא

רופאים מדגישים כי מעבר לחשיבות הממצאים, הדרך הטובה ביותר לשמור על הכבד היא תזונה נכונה וסגנון חיים. צריכת אלכוהול מתונה, צריכת ירקות ופירות טריים, הפחתה בכמויות המזון המעובד, הורדת הכולסטרול ופעילות גופנית נמצאו כחיוניים לכבד מתפקד ובריא. חוקרים מעריכים כי למעט בקרב אלכוהוליסטים, מחלת כבד שומני נמצאת בעליה בקרב האוכלוסייה הכללית והסיבה – כושר גופני לקוי ודיאטה לא מאוזנת. לסיכום, שתיית קפה יכולה לסייע למניעת שחמת, אולם אין די בכך. תזונה בריאה יותר, הקפדה על נוגדי חמצון וויטמינים, צריכת עלים ירוקים ואגוזים, פירות וירקות טריים, כל זה חיוני לגוף בריא בכלל וכבד מתפקד בפרט.

מקורות:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-cirrhosis-basic-information#1
https://www.medicinenet.com/cirrhosis/article.htm