מחלות כבד נוספות

מחלות כבדמחלות כבד, הנחשבות לשכיחות יחסית, יכולות להופיע הן אצל מבוגרים והן אצל צעירים ונלווים להם, לרוב, תסמינים לא קלים. הנה סקירה על כמה ממחלות הכבד המוכרות כיום:

כבד מוגדל

הכבד הוא האיבר הגדול ביותר בגוף ומשקלו 1500 גרם אצל נשים ו – 1800 גרם אצל גברים. כבד מוגדל הוא מצב בריאותי לא תקין העשוי להיגרם מכמה סיבות: עלייה במספר תאי הכבד, גודש בכלי הדם שלו ותופעות אחרות, שמרביתן מופיעות לאור מחלות מסוימות. כמו, למשל, מחלות זיהומיות, מחלות המטולוגיות, מחלות גידוליות או מחלות מטבוליות.

במקרים של כבד מוגדל ניתן לחוש אותו לרוב בולט מהצלעות, אולם אבחון מדויק יותר נעשה באמצעות בדיקות דימות שונות.

מחלת וילסון

מדובר במחלה תורשתית, הבאה לידי בהצטברות של נחושות ברקמות הגוף השונות, ובמיוחד בכבד, בכליות ובמוח. הצטברות זו עשויה להוביל להצטלקות בכבד ואף לשחמת הכבד. כשהיא במוח, היא יכולה אפילו לגרום לנזק מוחי חמור.

התסמינים של מחלת וילסון כוללים ירידה בתפקודי הכבד ובמיוחד במהלך גיל ההתבגרות, רמות גבוהות של אנזימי כבד, בין אם מופיעה צהבת ובין אם לאו, מיימת, אנצפלופתיה כבדית וגם בצקת בגפיים. במקרים של החרפה, יכולה להתפתח אנמיה לאור כמות הנחושת הרבה שמשתחררת אל מחזור הדם ופוגעת ישירות בכדוריות הדם.

אי ספיקת כבד

אי ספיקת כבד היא אחת ממחלות הכבד הידועות כיום והיא נחשבת למצב רפואי חמור מאד, שיש לטפל בו מוקדם ככל שניתן, שכן במקרים מסוימים הוא עשוי להוביל למוות.

מצב של אי ספיקת כבד מתפתח באופן הדרגתי לאורך השנים, אך יכול להופיע גם בפתאומיות ולהיות חריף מאד. הדבר נובע בשל פגיעה רבה מאד ברקמות הכבד, שאיננה מאפשרת את תפקודו התקין.

התסמינים הנלווים להפרעה זו הם צהבת, גרד מתמשך, צואה שחורה, הקאה דמית, דליות בוושט או דליות במעיים, נפיחות בטנית, בצקות ברגליים ובאזורים נוספים בגוף, הפרעות שינה, בלבול, רעד וחוסר הכרה.

הסיבות לאי ספיקת כבד יכולות להיות רבות. לעיתים מדובר בזיהום של נגיף ההפטיטיס (מסוג B או מסוג C), לעיתים בשל צריכה רבה מאד של אלכוהול ולעיתים בעקבות נטילת תרופות מסוימות, כמו פאראצטמול (נטילת כמויות מוגזמות).

המנגיומה של הכבד

מדובר במצב רפואי שבו נמצא גוש שאיננו ממאיר בכבד, שבמרבית המקרים מצריך מעקב בלבד. את הגוש מגלים בדרך כלל במסגרת בדיקת הדמיה, כמו אולטרה סאונד של הכבד. לרוב הוא מופיע אצל נשים והשכיחות של הופעתו עולה עם הגיל.

מבחינה פתולוגית, המנגיומה היא אוסף של מספר כלי דם, המחוברים ביניהם וסגורים בכמעין מעטפת והם מוזנים על ידי כלי הדם העורקיים שבכבד. במקרים בהם מדובר בהמנגיומת ענק, בגודל של 5 עד 6 ס"מ, הדבר יהיה מלווה פעמים רבות בכאב בטן, בתחושת שובע מוקדמת ולעיתים גם בבחילות.

להמנגיומה של הכבד עשויות להיות נלווים סיבוכים מסוימים, אם כי מדובר בסיבוכים נדירים מאד. כמו למשל היווצרות קריש, קרע או הסתיידות.

אנצפלופתיה כבדית

מחלה זו הינה מצב נוירופסיכיאטרי, הנובע בשל אי ספיקת כבד. מכיוון שישנו כשל בתפקודי כבד, הרעלים, שאמורים להיות מסולקים על ידו מהדם, מצטברים בגוף וזורמים, בין היתר, גם אל המוח, עד לכדי פגיעה ממשית בו.

התסמינים הנלווים לאנצפלופתיה כבדית יכולה להיות הכרה מעורפלת, רעד בכפות הידיים, בצקת מוחית, ירידה ברמת ההכרה ובהמשך גם מוות. מדובר במחלה שניתן לטפל בה לרוב בעזרת תרופות פעמים רבות ויצירת סביבה מתאימה לחולה (סביבה שקטה).

אולי יעניין אותך גם:

ניקור מיימת – כל מה שצריך לדעת על הטיפול במיימת