אנצפלופתיה כבדית

אנצפלופתיה כבדיתמדובר במצב נוירו-פסיכאטרי, הנגרם בשל הצטברות רעלים במוח לאור בעיות בתפקוד הכבד. אנצפלופתיה כבדית יכולה להופיע באחת מתוך ארבע דרגות חומרה שונות ולהיות מלווה בתסמינים רבים. כשהיא קלה היא תהיה מלווה לרוב באובדן ריכוז וגם בישנוניות, וכשהיא בדרגה הרביעית, החמורה ביותר, היא תבוא לידי ביטוי בתרדמת.

אין מדובר כאן במחלה, כי אם מתסמונת, הכוללת שורה של סימפטומים שונים, העשויים להתפתח לאור מצבים מסוימים, כמו הרעלת מזון, מחסור בוויטמין A ועוד.

מהם הגורמים לאנצפלופתיה כבדית?

הסיבה העיקרית לאנצפלופתיה כבדית היא הצטברות של אמוניה בדם. האמוניה, שנוצרת באופן טבעי בתהליך פירוק חומצות האמינו, איננה מפונה מהגוף בשל בעיות בתפקוד הכבד, איננה הופכת לשתנן כפי שקורה במצבים רגילים וממשיכה להצטבר במחזור הדם. היא זורמת בו וגורמת לשורה של שיבושים שונים וגם לפגיעה ישירה במוח.

הצטברות האמוניה בדם יכולה לנבוע מבעיות שונות, הקשורות לכבד, כמו אי ספיקת כבד שנגרמה בשל שחמת הכבד או אי ספיקת כבד אקוטית, שנגרמה מסיבה אחרת. במרבית המקרים, הצטברות של אמוניה בדם ומעבר לנורמות המקובלות, היא שילוב בין מספר גורמים: מחלת כבד כרונית לבין מצב זמני שבו ישנה עלייה ברמות האמוניה, כמו למשל דימום ממערכת העיכול, זיהום חיידקי, צריכת חלבונים בצורה מופרזת ועוד.

תסמינים של אנצפלופתיה כבדית

התופעה באה לידי ביטוי באופן הדרגתי וככל שחולף הזמן הולכת ומחמירה. התסמינים, בשלבים המוקדמים, יהיו קושי לישון בלילה, ישנוניות במהלך היום וגם קשיים בריכוז. בשלבים המתקדמים יותר של התופעה, תופיע אפאטיות, יופיעו שינויים באישיות, בלבול, חוסר יכולת להירדם, פגיעה בתחושת הזמן ועוד.

איך מאבחנים את הבעיה?

אבחון הבעיה מתייחס לסימפטומים שמהם סובל המטופל. מכיוון שהתופעה עשויה להיות נלוות למחלת כבד, יש לאתר תחילה את מחלת הכבד עצמה. מכיוון שהיא גם יכולה להופיע ללא כל קשר למחלה כזו, חשוב לשלול תחילה את המחלות האפשרויות ורק אחר כך להמשיך באבחון.

בדרך כלל, כולל האבחון עצמו בדיקות דם הבוחנות את תפקודי הכבד וגם בדיקת אולטרה סאונד וביופסיה של הכבד. במקרים מסוימים יבצעו גם בדיקת CT, כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות, שגם להן נלווים תסמינים דומים, כמו דימום מוחי.

טיפולים לאנצפלופתיה כבדית

הטיפול לסובלים מאנצפלופתיה כבדית מותאם באופן נקודתי לכל חולה, בהתאם להתפתחות התופעה ומידת חומרתה. הטיפול מבוסס ברובו על תרופות, שמטרתן לפנות את האמוניה שבגוף וגם להאט את קצב ייצורה.

בשלבים המתקדמים של המחלה, כשישנו סיכון לחסימת נתיבי האוויר בשל בעיה ברפלקסים, יבוצע הליך של צנרור קנה (אינטובציה). במקרים מסוימים תישקל אפשרות של השתלת כבד. בכל מקרה, מומלץ להיעזר במומחים בתחום על מנת לבחון לעומק את מצבו של המטופל, את הסימפטומים שמהם הוא סובל ואת מידת חומרתה של הבעיה.

רק באופן זה יוכל להינתן טיפול ממוקד ומתאים, שיעזור לו להתמודד בצורה טובה עם התופעה וגם ליהנות, במידה מסוימת ובהתאם לחומרתה, מהקלה כלשהי.