אבנים בכיס מרה

אבנים בכיס מרהאבנים בכיס מרה הן תופעה נפוצה, שיכולה להופיע הן אצל גברים והן אצל נשים, אך שכיחה יותר אצל נשים ובמיוחד מעל לגיל 60,ככל שהגיל עולה.

מדובר במשקעים, הנוצרים בכיס המרה עצמו, שהופכים ככל שחולף הזמן לאבנים. אבנים אלו עשויות מכולסטרול, בדרך כלל, אולם ישנן אבנים מסוג אחר, במקרים נדירים יותר, העשויות מצבעי מרה ומסידן.

האבנים בכיס המרה יכולות לגרום לשורה של תופעות שונות, המצריכות מענה טיפולי ומוקדם ככל שניתן, כדי למנוע את החרפת המצב ונזק לאיברים שונים בגוף.

גורמים

אבנים בכיס המרה יכולות, כאמור, להתפתח הן אצל נשים והן אצל גברים, אך נפוצות יותר בקרב נשים מבוגרות, מעל לגיל 60. הסיבה לכך קשורה בעובדה שלוקח לאותם משקעים להצטבר באזור המדובר ולהפוך לאבנים, מה שקורה רק לאחר לא מעט שנים.

משקל עודף הוא גורם נוסף להיווצרות של אבנים בכיס המרה. אנשים במשקל עודף, מעבר לנורמה, נמצאים בקבוצת הסיכון לפתח זאת וכן גם תופעות בריאותיות אחרות, העשויות להשפיע על בריאותם. מזונות עשירים בשומנים ועניים בסיבים תזונתיים משפיעים לרעה על תפקוד מערכות העיכול ומהווים גורם נוסף להיווצרות אבנים בכליות.

וכמובן – ההיסטוריה המשפחתית. ישנה סברה שמדובר בעניין גנטי, ולכן כאלה שבני משפחתם הקרובים סבלו או סובלים מכך, גבוהים הסיכויים שהם עצמם יפתחו אבנים בכיס המרה.

תסמינים

במקרים הסובלים מאבנים בכיס המרה אינם מודעים להן כלל, שכן לא הופיעו אצל תסמינים שונים שיכולים להעיד על כך. בשלבים הראשוניים הן אינן משפיעות על כיס המרה ועל תפקודו ולכן גם אינן מלוות בכאב. אולם, כשהן גורמות לחסימה בצינור המרה, עשוי להופיע כאב חזק במיוחד שקשה מאד להתעלם ממנו. מדובר לרוב בכאב פתאומי, המופיע ברביע הימני העליון של הבטן, כאב שנמשך לרוב בין מספר דקות לכמה שעות. זהו כאב חד, עוצמתי וחודרני. במקרים מסוימים עשוי להופיע גם כאב גב בין שתי השכמות, המקרין לאזור הכתף הימנית.

אבחון

האבחנה כוללת בדיקות דימות שונות, שניתן בעזרתן לזהות מצב של אבנים בכיס המרה. בדיקת אולטרה סאונד ובדיקת CT, הן הבדיקות הנפוצות כיום, ולעיתים בוחרים בבדיקות מתקדמות יותר, כדי לגלות פגמים אנטומיים נוספים. במצבים מסוימים, תבוצענה בדיקות דם כדי לשלול בעיות אחרות הקשורות לכבד או למרה, כמו בדיקה הבוחנת את רמות אנזימי הכבד והמרה, כמו בדיקת מדדי דלקת ועוד.

טיפול

הטיפול באבנים בכיס המרה מוצע רק במצבים מתקדמים, אז מופיע הכאב. אבני המרה יכולות להופיע אצל רבים, ומבלי שיחושו בהן במשך שנים רבות. נכון להיום, הטיפול הנפוץ ביותר וגם היעיל ביותר במקרים של אבנים בכיס המרה כולל הליך ניתוחי שבו כורתים את כיס המרה. כל זאת, כדי למנוע את חזרתן של אבני המרה, שנוטות לשוב אל המקום עצמו גם לאחר שהוצאו או יצאו באופן טבעי. כריתת כיס המרה איננה משפיעה על תפקודה של מערכת העיכול ועל איכות חייו של המטופל.