פסיכולוג נוער

מורכבות החיים מאתגרת ולמרבה המזל אפשר להיעזר בייעוץ מקצועי בכל שלב, כאשר מרגישים שזקוקים להבהרות ולהכוונה. זה קורה בכל שלב בחיים ובכל גיל, ואין ספק שגם גידול ילדים ונוער הוא אחד התחומים שבהם נזקקים הכי הרבה לתובנות ולעצות לא פעם. זה יכול להגיע מכיוון חברים ובני משפחה שאתם סומכים על תבונתם, וזה יכול להיות פסיכולוג נוער ומתבגרים מומלץ שיעזור לכם בצורה מקצועית לעבור את המשבר שלב שלב.

מתי לפנות לפסיכולוג נוער?

נהוג לחשוב שפונים לעזרה רק כאשר יש משבר אבל למען האמת לא תמיד צריך לחכות לשעת חירום כזאת. גם עניינים שוטפים שבהם אתם רוצים להיות בטוחים שנהגתם נכון הם מספיק חשובים כדי לפנות לייעוץ. המקרים הקשים ביותר שבהם פונים לפסיכולוג הם בדרך כלל מקרים שבהם רואים ליקויים כלשהם ובעיות בתפקוד בשגרה, קושי של בני הנוער גם בגיל ההתבגרות שנחשב לא קל בפני עצמו. יש סימנים שמעידים על כך שיש צורך בעזרה חיצונית שכל הורה מכיר.

מקרים שבהם לא מודעים לבעיה

לא פעם גיל ההתבגרות מתעתע בהורים שרוצים לתת לנוער את הפרטיות שהם זקוקים לה. מכיוון ששיתוף הפעולה שלהם בגיל הזה לא ממש מלא יש הורים שנוהגים להתחמק מעימותים מיותרים ולכן לא בודקים יותר מדי. זוהי נקודת תורפה שנוער יכול לנצל אותה כדי למתוח את הגבולות ולהגיע למקומות אל רצויים. כאן ההורה חייב להיות בשליטה ובמעקב בכל זאת, כדי לוודא שלא חצו כאן קו אדום שקשה לחזור ממנו. כלומר, מעורבות הורית נדרשת בצורה מידתית.

freepik

ייעוץ פסיכולוגי

כשהורה מתחמק ממעורבות הורית כי קשה לו עם העימות ועם התוקפנות הצפויה, מומלץ לפנות לעזרת פסיכולוג נוער ומתבגרים מומלץ כדי להתייעץ כיצד לנהוג. יש דרכים טובות יותר מהתערבות בוטה ולא מנומקת שהורים מפעילים לפעמים מרוב דאגה, ואפשר לעשות זאת נכון ולהגיע לתוצאות טובות יותר. הפתיחות ושיתוף הפעולה מצד המתבגרים יכולים להיות טובים יותר כשעושים זאת בליווי ובפיקוח של איש מקצוע מהתחום הטיפולי ואפשר לראות זאת במידת ההיענות של המתבגר.

טיפול מתמשך

לא תמיד נחוץ טיפול פסיכולוגי ממושך של הורים או בני נוער, אבל כן רצוי לרענן מדי פעם את שגרת החיים בייעוץ וליבון סוגיות. טיפול שבועי קבוע שמור למקרים שבהם יש בעיה שנוצרת או בגלל מצבי חיים מסוימים, אירועים טראומטיים ומחלות, וכל אלה יכולים לצאת משליטה מהר מאוד אם לא מטפלים בהם בזמן. חשוב להדגיש בפני המתבגרים שהולכים לטיפול שזה לא משום שהם אשמים במשהו או לא סדר, אלא להפך, משום שהם בסדר ורק זקוקים לעזרה. חיזוק רגשי שלהם יסייע להם להיפתח נפשית.

אמפתיה והבנה

כשמתבגר הולך לטיפול וההורה שלו מקבל ייעוץ צריך לגלות אמפתיה והבנה כלפיהם ולא לגנות ולשפוט בצורה מחמירה. תגובה לא מכילה ולא הוגנת כזאת יכולה לגרום נזק במקום לעזור למי שמלכתחילה נזקק לעזרה כדי לצלוח משבר ולהשתקם. אם להורים עצמם לא ברור מהו תפקידם ומהם גבולות ההתערבות בשטח הפרטי של הילד בטיפול הפסיכולוגי שלו, יש להבהיר להם מה רצוי ומה לא יועיל. עם זאת, ברור שזוהי זכותם של ההורים לדעת כמה שיותר על הטיפול.

אמון בפסיכולוג

במהלך הטיפול עולות לא פעם סוגיות שמחייבות מתן אמון מלא באיש המקצוע, ואנחנו יודעים שלנוער ולילדים זה קשה. זה בעייתי במיוחד כאשר הילדים עצמם עברו פגיעה כלשהי מצד מבוגרים ולכן אין להם שום כלים להחזיר לעצמם את האמון בהם. זהו תפקידו של פסיכולוג נוער לרכוש את אמונם במלאכת טוויה עדינה של יחסיו עם המטופל הצעיר. זה קשה במיוחד במקרים של פגיעה מאלימות או פגיעה מינית שגורמות לילדים להשתמט מכל קשר טיפולי.

מתן כלים להורים

במרים של פגיעות כאלה, חשיפה של הילדים לאלימות קשה במיוחד ופגיעה קשה מחוץ לבית, להורים צריכים להיות כלים להתמודד עם זה משום שגם הם יזדקקו לתמיכה. במקרים כאלה הטיפול נעשה בכל הצדדים כדי להדריך את ההורים בדיוק כיצד לנהוג במקרים כאלה שבהם חובה לתמוך בילד ולענות לו בצורה נכונה. את ההדרכה תקבלו מאנשי המקצוע ומהמטפלים ואם יש לכם תהיות וקשיים משל עצמכם, עליכם לטפל בהם בעצמכם. מי שאינו פותר את הכאב שלו מתקשה לתמוך בילד פגוע בעצמו.