הכליה הינה איבר חשוב ביותר בגוף האדם. בין תפקידיה ניתן למנות סינון של נוזל הדם, ייצור הורמונים, ויטמנים וכדומה.
סרטן הכליה נפוץ יותר אצל גברים, ונהיה שכיח יותר עם התגברות הגיל. סרטן כליות נדיר יחסית בקרב ילדים, אך חשוב לציין סרטן אלים במיוחד-סרטן וילמס (ידוע גם כנפרובלסטומה)- סרטן זה פוגע בילדים בגיל צעיר במיוחד.
את סרטן הכליות ניתן לחלק למספר סוגים, ביניהם נפוץ ביותר הינו סרטן תאי הכליה (Renal cell carcinoma). סוגים נוספים כוללים סרטן פפילארי, אורותליאלי (סרטן בצינור המאסף של הכליה) וכן סרטן תאי מעבר-המאופיין כמתחיל באגן הכליה. הסרטן בסופו של דבר יגרום להרס רקמת הכליה ובכך ייפגם תפקודה ועם חלוף הזמן, ללא טיפול מתאים למוות. בנוסף, חשוב לציין כי סרטן ממקור אחר בגוף יכול להתפשט את הכליות ויגרום לנזק הדומה לנזק הנגרם מסרטן שמקורו בכליה עצמה.
גורמים לסרטן הכליות כוללים גורמים רבים, חלקם נשלטים וחלקם לא. בין הגורמים הנשלטים ניתן לציין עישון (המכיל חומרים מסרטנים רבים), חשיפה לחומרים מסרטנים בסביבה החיצונית (למשל במקום העבודה), וכן תחלואות מסוימות כגון עודף משקל, יתר-לחץ דם, וכדומה. בין הגורמים הבלתי נשלטים ניתן לציין תורשה (כגון מחלת וון היפל-לינדאו), וכן חולים עם כשל כלייתי. חולים עם כשל כילייתי נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה במיוחד לפתח סרטן כליות.
כיצד מאבחנים סרטן כליות?
חשוב להבין כי האבחנה הנה במקרים רבים הינה מקרית, ונעשית בזמן ניסיון לאבחן מחלות הקשורות למערכות שונות מהכליות-כדוגמת בדיקות למערכת העיכול וכדומה. סימנים העלולים להעיד על סרטן כליות כוללים כאבים באזור החלציים, שתן דמי, בליטה שאפשר להרגיש בעת לחיצה על בבטן, אובדן משקל, תחושה כללית רעה, וכן במקרים נדירים וריקוצלה כתוצאה מלחץ שמסת הסרטן תיצור על ורידי האשכים.
כחלק מתהליך האבחנה, הרופא יבקש לבצע מספר בדיקות הכוללות: בדיקת שתן, הדמיה-כוללת בדיקת אולטראסאונד של אזור הבטן ולעיתים בדיקת CT או MRI במקרים קשים במיוחד לגילוי. כמו כן, בדיקות דם יכולות להעיד על מצבו הכללי של החולה וכן על השפעות הסרטן על הדם ישירות. בבדיקות דם ניתן גם לגלות חומרים שרמתם מעידה על התקדמות המחלה ומהווים רמז ליעילות הטיפול. כלל הבדיקות נאספות ומשמשות את הרופאים לקביעת דרגת וחומרת המחלה.
טיפול בסרטן ריאות הינו מורכב, ושונה מחולה לחולה בהתאם למצבו ומחלתו הספציפית. הטיפול העיקרי הנחשב לטיפול האולטימטיבי בסרטן כליות הינו הסרת הגידול באמצעות ניתוח. לצערנו, במקרים רבים אין הסרת הגידול אפשרית או מהווה ריפוי מושלם. על כן, יש לעיתים צורך לשלב עם הניתוח מתן כימותרפיה ולעיתים גם הקרנות. הפרוגנוזה בסרטן כליות במקרה נחשבת ליחסית טובה בהשוואה לסרטנים אחרים, ועומדת בממוצע על 45% השרדות לחמש שנים לאחר ניתוח וסדררת כימותרפיה והקרנות.
מידע נוסף – זכויות חולי סרטן באתר takana – כל הזכויות לחולים במוסדות השונים